Δίαυλος επικοινωνίας, που παρακάμπτει το υπουργείο Δικαιοσύνης, ανάμεσα σε συνεργάτες του Πρωθυπουργού και τα ηγετικά κλιμάκια της δικαστικής εξουσίας
Κατηγορεί το Μαξίμου ότι παραμερίστηκε και εκτέθηκε από την υπόθεση του Βατοπεδίου «Με άφησαν ξεκρέμαστο!...». Κυβερνητικά στελέχη που βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή με τον κ. Σωτήρη Χατζηγάκη μεταφέρουν την οργή του και επιμένουν ότι- υπό την απειλή παραίτησης- ο υπουργός Δικαιοσύνης ζήτησε από το Μαξίμου να αλλάξει πλεύση και να αποδεχθεί τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο Βατοπεδίου.Κορυφαίοι υπουργοί υποστηρίζουν ότι την περασμένη Τρίτη, την ώρα που ο κ. Χατζηγάκης βρισκόταν σε τροχιά σύγκρουσης με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδά, με αφορμή την παραίτηση των δύο εισαγγελέων που ερευνούσαν το μεγάλο σκάνδαλο είχε μπει σε τροχιά ρήξης και με το πρωθυπουργικό επιτελείο. Οι εξελίξεις είχαν πάρει πλέον δραματική τροπή και εξέθεταν ανεπανόρθωτα τον ίδιο, αν και δεν είχε καμία ανάμειξη. Τις κινήσεις του κ. Σανιδά μάλιστα «τις μάθαινε από το ραδιόφωνο», όπως εκμυστηρεύεται σε συνομιλητές του. Και είναι φανερό ότι οι βολές του κατευθύνονται στην καρδιά του Μαξίμου.
Το μεσημέρι της Τρίτης ο υπουργός Δικαιοσύνης κάλεσε δημόσια τους παραιτηθέντες εισαγγελείς να ανακαλέσουν και να συνεχίσουν τη διερεύνηση του σκανδάλου «ανεπηρέαστοι από οτιδήποτε». Αποδεχόταν, ουσιαστικά, ότι οι εισαγγελείς δέχθηκαν πιέσεις και τουλάχιστον ως τέτοιες ερμήνευσε και ο ίδιος τις κινήσεις που είχαν προηγηθεί για την αποδυνάμωσή τους. Συνεργάτες του υπουργού λένε χωρίς περιστροφές ότι ο κ. Χατζηγάκης αγνοούσε τόσο την κίνηση του νέου προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών κ. Καρούτσου να πάρει από τους δύο εισαγγελείς τη δικογραφία του σκανδάλου, με το επιχείρημα ότι «τη ζήτησε για να ενημερωθεί», όσο και την απόφαση να τοποθετηθεί τρίτος εισαγγελέας ως «επιτηρητής» στην έρευνα των κ.κ. Κολιούση και Σωτηροπούλου.
Κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης, πολύ πριν ξεσπάσει η κρίση, θεωρούσε αναπόφευκτη την αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή και τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπήςκαι αυτό το είχε εισηγηθεί στον Πρωθυπουργό. Και οι εξελίξεις δείχνουν ότι παραμερίστηκε στην υπόθεση του Βατοπεδίου, τουλάχιστον από τα ηγετικά κλιμάκια της εισαγγελικής αρχής που αποτελούν σε κάθε περίπτωση επιλογές της κυβέρνησης. Ο κ. Σανιδάς έχει προαχθεί στην κορυφή της εισαγγελικής πυραμίδας με απόφαση του Υπουργού Συμβουλίου και ο κ. Καρούτσος, που επίσης έχει προαχθεί στον Άρειο Πάγο, ορίστηκε προϊστάμενος
Στην προσπάθεια να αποτραπεί μια μείζων κυβερνητική κρίση αποδίδουν κυβερνητικοί παράγοντες την απότομη στροφή Μαξίμου να αποδεχθεί Εξεταστική
της Εισαγγελίας Εφετών μετά την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει το αυτοδιοίκητο των μεγάλων δικαστηρίων και να εκδιώξει τους εκλεγμένους προϊσταμένους.
«Υπόγεια συνεννόηση». Αρκετοί στο κυβερνητικό στρατόπεδο, που δικαιολογούν την οργή του κ. Χατζηγάκη, υποστηρίζουν ότι υπάρχει ένας δίαυλος επικοινωνίας, που παρακάμπτει το υπουργείο Δικαιοσύνης, ανάμεσα στο Μαξίμου και τα ηγετικά κλιμάκια της δικαστικής εξουσίας. «Φωτογραφίζουν» δε ως κεντρικά πρόσωπα σε αυτήν την παρασκηνιακή «συνεργασία» τον διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου κ. Ι. Αγγέλου και τον γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου κ. Αργ. Καρρά. Είναι γνωστό άλλωστε ότι ο κ. Καρράς διατηρεί ισχυρές διασυνδέσεις στον δικαστικό χώρο από την εποχή που ήταν γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης (επί κυβέρνησης Μητσοτάκη) και εσχάτως πολλοί στη Ν.Δ. αναφέρουν ότι και ο ρόλος του δίπλα στον κ. Καραμανλή είναι αναβαθμισμένος. Την εικόνα αυτή μάλιστα, περί «υπόγειας συνεννόησης» του Μαξίμου και της δικαστικής ηγεσίας, ενισχύουν με τον τρόπο τους και στενοί συνεργάτες του κ. Χατζηγάκη, οι οποίοι επισημαίνουν με νόημα ότι ο υπουργός «μόνον τις προαγωγές αντιπροέδρων εισηγήθηκε, τους επικεφαλής στη διοικητική πυραμίδα της Δικαιοσύνης τούς βρήκε εκεί και δεν ήταν επιλογή του...».
Παράλληλα, κοινό μυστικό αποτελεί στον δικαστικό χώρο ότι υπάρχουν αρκετοί στα ηγετικά κλιμάκια της Δικαιοσύνης που είχαν αναπτύξει στενή σχέση με τη Μονή Βατοπεδίου- και αυτό φαίνεται ότι επιδίωκε και ο ηγούμενος Εφραίμ, ο οποίος είναι γνωστό ότι δεν περιοριζόταν στην ειδική σχέση του με τους κ.κ. Θόδ. Ρουσόπουλο και Ι. Αγγέλου. Ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση στον δικαστικό και νομικό κόσμο έχει προκαλέσει η παραδοχή τού μέχρι πρότινος αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ελ. Βορτσέλα ότι ο ηγούμενος «ήταν ο πνευματικός του». Το πρόβλημα είναι ότι πρόκειται για τον ανώτατο εισαγγελέα που είχε παραλάβει το 2007 την πρώτη καταγγελία για τις «αμαρτωλές» μεταβιβάσεις, η οποία και είχε καταλήξει στο αρχείο...
Και για Μπάγια. Το Βατοπέδιο ανάβει τις μεγαλύτερες φωτιές, αλλά δεν αποτελεί τη μοναδική εστία έντασης ανάμεσα στο υπουργείο Δικαιοσύνης και το πρωθυπουργικό επιτελείο. Ο υπουργός είχε κρατήσει σαφείς αποστάσεις και από την πειθαρχική δίωξη εις βάρος του προέδρου της Ένωσης Εισαγγελέων κ. Σωτ. Μπάγια, ενώ κομματικά στελέχη που βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή μαζί του υποστηρίζουν ότι «με σφιγμένα δόντια» και με στόχο να στηρίξει τη γραμμή άμυνας του Μαξίμου είχε καλύψει τον περασμένο Αύγουστο τον πρώην υπουργό κ. Αρ. Παυλίδη για την υπόθεση της εκβιαστικής μίζας από τον εφοπλιστή κ. Φ. Μανούση.
Υπ΄ ατμόν για το επόμενο «χτύπημα»
O κ. Σωτ. Χατζηγάκης ανέλαβε το υπουργείο Δικαιοσύνης με την προσδοκία ότι θα ασχοληθεί με το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης, θα εκσυγχρονίσει το οικογενειακό δίκαιο, θα προωθήσει ρυθμίσεις για την επιτάχυνση των δικών. Έναν χρόνο αργότερα έφτασε στα πρόθυρα παραίτησης, βλέποντας ουσιαστικά ότι κινδυνεύει να καταγραφεί ως ο υπουργός που κατήργησε το αυτοδιοίκητο των δικαστηρίων κι έβλεπε τους εισαγγελείς να παραιτούνται, αντιστεκόμενοι στις πιέσεις, ή να διώκονται πειθαρχικά για τη γνώμη τους.
Η τροχιά ρήξης με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδά «δεν είναι πλασματική», επιμένουν οι ίδιες πηγές. Και ο υπουργός, που αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα ένα προσωπικό πολιτικό «κραχ», σχεδόν διαμηνύουν ότι «θα τα βροντήξει» με το επόμενο χτύπημα. Τον δρόμο της παραίτησης, άλλωστε, είχε επιλέξει και το 1992, όταν αποχώρησε από το υπουργείο Γεωργίας, καταγγέλλοντας το επιτελείο του τότε Πρωθυπουργού κ. Κων. Μητσοτάκη ότι επεδίωκε, σκανδαλωδώς, να επιβάλει την αγορά συγκεκριμένου τύπου πυροσβεστικών αεροσκαφών και, παράλληλα, να ιδιωτικοποιήσει την υπηρεσία δασοπυρόσβεσης.
Στην προσπάθεια να αποτραπεί μια μείζων κυβερνητική κρίση, στην οποία είναι προφανές ότι θα οδηγούσε μια παραίτηση Χατζηγάκη, αποδίδουν κυβερνητικοί παράγοντες και την απότομη στροφή του Μαξίμου που επιχειρεί να εμφανιστεί πλέον ότι αποστασιοποιείται από τις κινήσεις της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου στην υπόθεση του Βατοπεδίου. Από τις Βρυξέλλες ο κ. Καραμανλής σχεδόν αποδοκίμασε τον κ. Σανιδά, που επιμένει πάντως στην απόφαση να μην αποσταλεί η δικογραφία του σκανδάλου στη Βουλή.
Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2008
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου