Τις αποφάσεις του Eurogroup για τη διάσωση των τραπεζών επικύρωσαν οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες στις Βρυξέλλες, επικροτώντας παράλληλα την απόφαση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για ενίσχυση των κοινοτικών επιχειρήσεων.
Ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν τόνισε την ανάγκη γενικής αναθεώρησης των λειτουργιών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Παγκόσμιας Τράπεζας καθώς και ένα ευρύ συντονισμό του διεθνούς τραπεζικού συστήματος.
Στην παρέμβασή του, ο Κώστας Καραμανλής επικεντρώθηκε στην ανάγκη στήριξης της πραγματικής οικονομίας, της ανάπτυξης και της απασχόλησης.
Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης διαβεβαίωσε τους δημοσιογράφους ότι τα μέτρα στήριξης των τραπεζών δε θα έχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις και απέδωσε την συνεχιζόμενη πτώση των χρηματιστηρίων στη διαφαινόμενη καθαρά πλέον ύφεση της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας.
Η Ντόρα Μπακογιάννη, αναφερόμενη στη σύσταση της "επιτροπής περισυλλογής" που υπό των πρώην ισπανό πρωθυπουργό Φελίπε Γκονζάλες θα συντάξει μελέτη και προτάσεις για τη μελλοντική μορφή της Ένωσης, είπε ότι η Αθήνα πρότεινε ανεπίσημα τη συμμετοχή του Κώστα Σημίτη.
Συμπλήρωσε ωστόσο ότι αντ' αυτού θα συμμετάσχει η Καλυψώ Νικολαίδη, καθηγήτρια του ευρωπαϊκού δικαίου στην Οξφόρδη και πρώην σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου στο Υπουργείο Εξωτερικών.
Σημαντικές απώλειες στις κεφαλαιαγορές
Οι φόβοι ότι παρά τις προσπάθειες ενίσχυσης της χρηματαγοράς, ο κίνδυνος ύφεσης παραμένει, είχαν ως συνέπεια να υποστούν ισχυρές πιέσεις οι δείκτες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 733,08 μονάδες, ή 7,87%, για να κλείσει στις 8.577,91 μονάδες. Ο δείκτης Standard & Poor's 500 έπεσε κατά 90,23 μονάδες, ή σε ποσοστό 9,04% και έκλεισε στις 906,98 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq απώλεσε 150,68 μονάδες, ή 8,47% και έκλεισε στις 1.628,33.
Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Το Λονδίνο κατέγραψε πτώση 7,16%, η Φρανκφούρτη 6,49% και το Παρίσι 6,82%.
Με μεγάλη πτώση 7,04% έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς την τελευταία ώρα των συναλλαγών βρέθηκε αντιμέτωπο με έντονες ρευστοποιήσεις σε μετοχές κυρίως του κλάδου των τραπεζών.
Νέα υποχώηση για πετρέλαιο
Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 μηνών βρέθηκε η τιμή του αργού πετρελαίου, καθώς κλιμακώνονται τα προβλήματα στις διεθνείς αγορές και μειώνεται η ζήτηση του μαύρου χρυσού.
Το αμερικανικό αργό έπεσε κατά 4,09 δολάρια το βαρέλι, κλείνοντας στα 74,54 δολάρια.
Στη διάρκεια των συναλλαγών η τιμή του πετρελαίου είχε φτάσει μέχρι τα 73,55 δολάρια το βαρέλι, τιμή που είναι η χαμηλότερη από τον Σεπτέμβριο του 2007 και μειωμένη κατά 50% σε σχέση με την τιμή ρεκόρ του Ιουλίου, όταν είχε φτάσει στα 147 δολάρια.
Το πετρέλαιο τύπου Μπρεντ έχασε 3,73 δολάρια το βαρέλι και έκλεισε στα 70,80 δολάρια το βαρέλι.
ΔΕΙΤΕ
Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2008
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου